Η θέση του ΚΚΕ για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία
Αρχική Ειδήσεις Διάφορα Η θέση του ΚΚΕ για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία

Η θέση του ΚΚΕ για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία

Η θέση του ΚΚΕ για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία , ιδιαίτερα για το δικαίωμα στην εργασία.

 

Στην χώρα μας και πριν την οικονομική καπιταλιστική κρίση η ανεργία έφτανε  στο 10%, ενώ  στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες, σε μια ενδεικτική έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών το 2002, έφτανε στο 85%. Σήμερα όπως αναφέρεται από εκπρόσωπους του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και ομολογούν ειδικά στελέχη του κρατικού μηχανισμού πρέπει να ξεπερνάει το 95%. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι χρόνιοι άνεργοι που δεν καταγράφονται πουθενά, χωρίς κανένα εισόδημα και σε ένα μεγάλο ποσοστό χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κάποιο επίδομα λόγω αναπηρίας παίρνει μόνο το 20%.  Υποστηρίζεται και υπάρχει η άποψη  ότι η ανεργία συνδέεται και με τις ανεπάρκειες στην ειδική αγωγή. Η ειδική αγωγή στη χώρα μας καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που έχουν ανάγκη, υπολογίζεται στο 10% με βάση τα κατώτερα διεθνή στάνταρ, ενώ με βάση τα στάνταρ της ΕΕ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 6,5%. Οι αιτίες είναι οι  ίδιες με αυτές  που αφορούν και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, δηλαδή ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ένα σύστημα που π.χ. η αύξηση της παραγωγικότητας δεν αξιοποιείται για μείωση του εργάσιμου χρόνου, αλλά μόνο στην  μείωση των εργαζομένων για να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο το «κόστος» εργασίας και να αυξάνεται το καπιταλιστικό κέρδος.

Κανένας νόμος όπως ο Ν,2643/1998, ή ο  προηγούμενος Ν.1648  αλλά ούτε και αυτός που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας των ΑΜΕΑ, γιατί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο πλούτος έχει συσσωρευτεί σε πολύ λίγα χέρια, ο άγριος ανταγωνισμός και η όποια ανάκαμψη όταν και αν έρθει, προϋποθέτει την συντριβή των τελευταίων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Δηλαδή την απόλυτη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τη δραστική μείωση , για μισθούς ή για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», δαπάνες για υγεία-πρόνοια-παιδεία, τα απόλυτα απαραίτητα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Γι αυτό συρρικνώνονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, φοροαπαλλάσσουν το κεφάλαιο και φοροληστεύουν το λαό, μειώνουν και συρρικνώνουν τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και υπηρεσίες.

Από την άποψη αυτή πως θα ενταχθεί ο ανάπηρος στην παραγωγή όταν πρώτα από όλα για το κεφάλαιο και το κράτος του «κοστίζει» η αποκατάσταση του, η εκπαίδευση του αλλά και η ένταξή του στην παραγωγή, αφού απαιτεί συγκεκριμένες εργονομικές διευθετήσεις και σταθερούς όρους εργασίας; Για παράδειγμα πως ένας ανάπηρος να αντέξει  σε 10ωρη και 12ωρη δουλειά ή στους όρους κινητικότητας της εργασίας που θέλει το κεφάλαιο και η ΕΕ, για 2 ωρες να δουλεύει στον υπολογιστή, για 2 ώρες να κάνει τον κλητήρα, ή το πρωί να δουλεύει στο Παγκράτι και το απόγευμα στη Νέα Ιωνία. Για αυτούς, το σύστημά τους και τα κόμματα που το υποστηρίζουν, παρά τα ευχολόγια, ο ανάπηρος «κοστίζει» άρα ή πρέπει ατομικά να λύσει το πρόβλημα ή στο Καιάδα.

Πραγματικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες  στο σοσιαλιστικό σύστημα , γιατί στο κέντρο προσοχής ήταν ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το κέρδος. Αυτό επηρέασε και πίεσε να δοθούν ορισμένα δικαιώματα και στα ΑΜΕΑ των καπιταλιστικών χωρών, που σήμερα παίρνονται πίσω το ένα μετά το άλλο. Αυτό  σημαίνει ότι οι πολιτικές ΕΕ και  κυβερνήσεων που έχουν προσανατολισμό τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα, είναι αδιέξοδες και χειροτερεύουν τη ζωή και των αναπήρων.

Γιατί οι άγριες και σκληρές πολιτικές που αφαιρούν κατακτήσεις, εφαρμόζονται παντού , σε χώρες με οικονομική κρίση ή καπιταλιστική ανάπτυξη, με ή χωρίς μνημόνια, για τις ανάγκες στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αφού  ξηλώνονται στη Βόρεια, την Κεντρική, τη Νότια Ευρώπη και στη χώρα μας.

Εξάλλου  αυτό   το σύστημα όπως δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην δουλειά στους αρτιμελείς, για τους ίδιους λόγους πολύ περισσότερο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην δουλεία στα ΑΜΕΑ. Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, με την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Πολύ περισσότερο δε σε περιόδους κρίσης που καταστρέφονται μαζικά θέσεις εργασίας και η ίδια η εργατική δύναμη.

 

Η πρόταση του ΚΚΕ

 

Στις συζητήσεις που έγιναν κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων φορέων και των περισσότερων βουλευτών-μελών της Υποεπιτροπής είναι ότι, όπως διατυπώθηκε, υπάρχει μια «αναντιστοιχία ανάμεσα στο θεσμικό πλαίσιο και την πραγματικότητα». Τα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρία στην πρόσβαση τους στην εργασία βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα εμπόδια στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την προσβασιμότητα. Δεν πρόκειται μόνο για πρακτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά και για ιδεολογίες, νοοτροπίες και παραδόσεις κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών που πρέπει να ξεπεραστούν. Είναι απαραίτητη μία ολιστική προσέγγιση της αναπηρίας, καθώς τα γενικά και επιμέρους χαρακτηριστικά της διατρέχουν όλο το φάσμα της πολιτικής.

Γι αυτό οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες των λαϊκών οικογενειών μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στο δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας που μπορεί σήμερα να εμποδίσει  τα χειρότερα και να διεκδικήσει :

 • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς με μέτρα υγείας και ασφάλειας. Προστασία της ζωής της νεολαίας και του λαού μας στο δομημένο περιβάλλον, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, στους δρόμους από τα τροχαία ατυχήματα.
 • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία-Ειδική Αγωγή για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.
 • Μαζικές προσλήψεις άμεσα αναπήρων, χρονίως πασχόντων και γονιών και κηδεμόνων ΑΜΕΑ  με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ευθύνη του Κράτους. Με την αποφοίτησή τους από την εκπαίδευση (γενική ή επαγγελματική, ΑΕΙ ή ΤΕΙ) οι ανάπηροι να βρίσκουν δουλειά με πλήρη δικαιώματα με ευθύνη του κράτους.
 • Καμία περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις των ΑΜΕΑ.
 • Όχι στη συρρίκνωση των ΚΕΠΑ. Να μην κόβεται το επίδομα ή η σύνταξη των ΑΜΕΑ για όσο διάστημα περιμένουν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ.
 • Όχι στο σχέδιο κατακρεούργησης των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ με τον απαράδεκτο διαχωρισμό στους άνω και κάτω του 80%.
 • Μέτρα ολόπλευρης στήριξης των ανέργων με επίδομα 1.120€ για όσο κρατάει η ανεργία, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Κανένας ανάπηρος ή χρόνιος πάσχοντας χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και  θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει. Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας, καμία διακοπή ρεύματος, νερού ή σταθερού τηλεφώνου στους άνεργους ΑΜΕΑ, γονείς και κηδεμόνες ΑΜΕΑ και σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν.
 • Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλα τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους με 1.000€ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις επιπτώσεις από την κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
 • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων, απαραίτητο για την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και την καθημερινή ζωή των ΑΜΕΑ.
 • Ίδρυση δημόσιου δικτύου προστατευμένων εργαστηρίων  με εγγυημένα τα εργασιακά δικαιώματα αναπήρων και μη, με εξασφάλιση 100% της απορρόφησης των προϊόντων τους από το Κράτος.