ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37 2ος όροφος, 210-5221411 www.eskamea.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χωρίς αίμα οι μεταγγιζόμενοι παιδιά και ενήλικες με μεσογειακή αναιμία

Τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία προσερχόμενοι στην αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» για να μεταγγιστούν την ημέρα που είχαν ραντεβού, ενημερώνονται από τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει αίμα για τη μετάγγισή τους. Αυτή την απάντηση παίρνουν ακόμα και οι χρόνιοι πάσχοντες που αιμοδότες έχουν δώσει για λογαριασμό τους αίμα στις διάφορες αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Η μετάγγιση με δύο φιάλες τον μήνα είναι το βασικότερο θεραπευτικό μέσο, καθοριστικό για την πορεία της ζωής τους, της ασφάλειάς τους, της ψυχοσωματικής τους ευεξίας. Οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους ενημερώνονται από τους υπεύθυνους ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη μείωση των εισαγωγών αίματος από την Ελβετία και λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατόν η γρήγορη μεταφορά αίματος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και γι αυτό ζητάνε από τους πάσχοντες οι αιμοδότες που δίνουν για λογαριασμό τους αίμα να έρχονται στο ίδιο το «Αγία Σοφία» για να δώσουν. Λες και όλοι μπορούν να βρίσκουν άνθρωπο να δίνει για λογαριασμό τους αίμα και μάλιστα να μένει και στην Αθήνα. Πουθενά η υποχρέωση του κράτους και όλοι προσπαθούν συνειδητά να συγκαλύψουν την κύρια αιτία, που δεν είναι άλλη από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στη λογική της εμπορευματοποίησης.

Και επειδή κάποιοι θα μας πουν ότι γενικολογούμε και πολιτικολογούμε να πώς πιο συγκεκριμένα αυτή η πολιτική έχει τραγικές συνέπειες στους χρόνιους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία. Γενικότερα με τον καθένα από εμάς που μπορεί έκτακτα να χρειαστεί μετάγγιση. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που χρόνο με τον χρόνο διευρύνονται όλο το τελευταίο διάστημα με όλες τις κυβερνήσεις είχε τα εξής αποτελέσματα, οι περισσότερες αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων να μην κάνουν αιμοληψίες τα απογεύματα αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο εθελοντής ή ο συγγενής ή ο φίλος που θέλει να δώσει αίμα για δικό του άνθρωπο, όταν είναι εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί πρωινή ώρα να δώσει αίμα. Αφήστε που και τα πρωινά έχουν μειωθεί και οι αιμοδότες που μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Την ίδια στιγμή οι αιμοδοσίες χάνουν την πιο σημαντική πηγή άντλησης αίματος, τις γειτονιές, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τα στρατόπεδα, τους συλλόγους, γιατί απλά δεν έχουν το στοιχειώδες προσωπικό να οργανώσουν συνεργεία για εξωτερικές αιμοδοσίες. Την ίδια στιγμή το Ε.ΚΕ.Α. λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ελέγχου της ποιότητας του αίματος για όλη τη χώρα.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που βήμα-βήμα όλα αυτά τα χρόνια έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Τεράστια η αγωνία των ασθενών αλλά και των συγγενών τους για την εξασφάλιση μια φιάλης αίμα αλλά και των εργαζόμενων των αιμοδοσιών που με αγωνία ψάχνουν για την ανεύρεση μιας φιάλης αίμα από αιμοδοσία σε αιμοδοσία για να σωθεί ένα παιδί που χτύπησε με μηχανάκι και είναι στο χειρουργείο, για να σωθεί ένας ασθενής που κινδυνεύει.

Ο αγώνας των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, των παιδιών με μεσογειακή αναιμία μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, είναι ένας αγώνας ζωής, περισσότερο αναγκαίος από ποτέ τώρα στα χρόνια της κρίσης, της ακρίβειας, της πανδημίας που επιμένει και ας την έχουν εξαφανίσει κάποιοι ταχυδακτυλουργοί αλλά και του πολέμου που κινδυνεύει να μας καταπιεί.

Από την άποψη αυτή αποκτά ακόμα πιο επίκαιρο χαρακτήρα η επιτυχία της σύσκεψης για τα προβλήματα των χρονίως πασχόντων που διοργανώνουν η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η επιτροπή Γονέων παιδιών με διαβήτη και ο Ενιαίος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 18:00 στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη.

Η Γραμματεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ.