ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΙΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 6ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & 6ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 10ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Γ’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

 

ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.

ΩΣ ΕΔΩ!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 4ΜΜ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΤΖΙΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ 10ΟΥ  ΜΕ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΝΑ ΞΕΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

  Επανειλημμένα γονείς, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απευθυνθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα τραγικά προβλήματα των ειδικών σχολείων του Δήμου της Αθήνας αλλά συναντάμε μια προκλητική αδιαφορία, μια προσπάθεια συγκάλυψης της κατάστασης, με ωραία λόγια ευαισθησίας και «ΘΑ», ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπεύθυνοι του δήμου και σε αυτή τη θητεία και στις προηγούμενες προφασίστηκαν την οικονομική στενότητα του Δήμου ή την ανυπαρξία χώρων για να μην χτιστούν τα ειδικά σχολεία.

  Το ΕΕΕΕΚ το Δήμου της Αθήνας έχει ιδρυθεί στα χαρτιά εδώ και χρόνια αλλά τόσο η προσωρινή στέγαση όσο και οι εργασίες ανέγερσης έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες με διάφορες προφάσεις. Ο Δήμος Αθηναίων σιωπά εκκωφαντικά ακόμη και στα εξώδικα που απέστειλαν οι γονείς.

  Πιστεύουμε, αυτή η κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας συντηρείται συνειδητά απ’ όλες τις διοικήσεις για να συκοφαντηθεί το ειδικό σχολείο για να μπορέσει να κλείσει και πιο εύκολα μιας και από χρόνια είναι κατεύθυνση της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης πράγμα που επιβεβαιώνεται με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο με το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του 2020.

  Όσον αφορά τα προσχήματα που εμφανίζει η διοίκηση και οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου για την έλλειψη οικονομικών πόρων και χώρων τα γυρίζουμε πίσω ως προκλητικά απαράδεκτα όταν ο Δήμος της Αθήνας είναι ένας από τους πιο φορομπηχτικούς δήμους, με τεράστια έσοδα και όταν δαπανούνται τεράστια ποσά για έργα «βιτρίνας», στήριξης της επιχειρηματικότητας, μεγάλους περιπάτους αλλά και σόου.

  Αλήθεια κύριοι της διοίκησης τι θα γίνουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση της ΕΛΕΠΑΠ, στα δύο ειδικά δημοτικά ή στο τμήμα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης που λειτουργεί στον τρίτο όροφο σε ένα σεισμό ή μία πυρκαγιά; Ή μήπως επειδή είναι ανάπηρα δεν πρέπει να ανησυχούμε;

  Και αν σας φαίνεται σκληρό μήπως επειδή είναι και ανάπηρα δεν έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, ούτε καν στο σχολικό διάλειμμα αφού δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού;

  Το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για το 10ο και το 6ο  Ειδικό Δημοτικό.

  Ξεκινάμε όχι απλά μία καμπάνια αλλά έναν αγώνα πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά μας αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς επιστήμονες και το βοηθητικό προσωπικό, που πρέπει να έχουν άνετους χώρους, ασφαλείς και τα αναγκαία μέσα για να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας.

  Είμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορούμε να ανεχτούμε συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας μεσαιωνικού τύπου.

  Και αν κάποιοι μας θεωρούν υπερβολικούς είμαστε ανοικτοί να σας ξεναγήσουμε στα σχολεία των παιδιών μας με αίθουσες χωρίς θέρμανση και εξαερισμό, με φωτισμό αιθουσών που γίνεται με μπαλαντέζες από το κυλικείο, με τουαλέτες τουρκικού τύπου κα.

Μερικά στοιχεία:

  Με βάση τα κατώτατα διεθνή standards και τον μαθητικό πληθυσμό του δήμου της Αθήνας οι μαθητές με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες που θα έπρεπε να ήταν ενταγμένοι στις δομές ειδικής αγωγής, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, είναι τουλάχιστον 7.000. Από αυτούς στα ειδικά σχολεία του δήμου της Αθήνας είναι ενταγμένοι περί τους 500 μαθητές πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, άλλοι τόσοι και λίγοι παραπάνω στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη, ενώ γύρω στις 6.000 είναι εκτός των δομών της ειδικής αγωγής. Βεβαίως υπάρχει ένας μικρός αριθμός μαθητών που ταξιδεύουν από μία έως δύο ώρες τη μέρα για να φτάσουν στο ειδικό σχολείο κάποιου άλλου δήμου.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή στέγαση και λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθηνών σε δημόσιο κτήριο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας και ασφάλειας για τα παιδιά και η ανέγερση του νέου ΕΕΕΕΚ Αθηνών στο οικόπεδο της οδού Λάμψα σύμφωνα με την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κοινή υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί στο ΦΕΚ από το 2019.
  • Να γίνουν και ανάλογες εγκρίσεις με τις αναγκαίες πιστώσεις, για την ίδρυση και την ανέγερση νέων ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, δημοτικά, ΕΝΕΓΥΛ,ΕΕΕΕΚ στο οικόπεδο ΒΟΤΡΥΣ ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων και σε άλλα οικόπεδα που είναι υπό απαλλοτρίωση ή πρέπει να απαλλοτριωθούν με βάση τις ανάγκες για να καλυφθεί όλος ο δήμος της Αθήνας με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδικά γενικά και ειδικά επαγγελματικά σχολεία.
  • Να βρεθούν ΤΩΡΑ δημόσια κτήρια στα όρια του Δήμου της Αθήνας και μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ούτως ώστε να είναι έτοιμα από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς για να μεταφερθούν οι μαθητές των ειδικών σχολείων, της ΕΛΕΠΑΠ και του 10ου προσωρινά μέχρι να ανεγερθούν καινούργια, σύγχρονα και ασφαλή ειδικά σχολεία.
  • Να βελτιωθεί η υποδομή αερισμού και ο προαύλιος χώρος του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου (πρώην Βουστάσιο) μέχρι την ανέγερση καινούργιου.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς να είναι στη θέση τους όλο το μόνιμο ειδικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη χωρίς πλαφόν στους διορισμούς και «κόφτες» όπως έγινε πέρσι με την παράλληλη στήριξη.
  • Να εξασφαλιστεί από τώρα ότι τα μέσα μεταφοράς με το αναγκαίο ειδικό προσωπικό θα είναι στη θέση του από την πρώτη μέρα εξασφαλίζοντας τη μεταφορά με όρους ασφάλειας όλων των μαθητών. Να μην έχουμε το φαινόμενο γονείς να εξαναγκάζονται να μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά τους ή μαθητές να ξεκινούν το σχολείο τους μετά από 2 και 3 μήνες, επειδή δεν είναι λυμένο το θέμα της μεταφοράς. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να δεχτούμε το αίσχος να τελειώνει η σχολική χρονιά και κάποια παιδιά να μην έχουν πάει καθόλου σχολείο, για τον παραπάνω λόγο.

Προειδοποιούμε!

Αν δεν έχουμε άμεσα συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Γιατί τα παιδιά μας δεν είναι αναλώσιμα ούτε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος!

Τέλος οι παραπάνω φορείς, στηρίζουμε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της Πανελλαδικής μέρας δράσης και αγώνα για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στις 18 Ιούνη και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 11πμ.

Το παρόν απευθύνεται και κοινοποιείται:

  1. στην Υπουργό Παιδείας,
  2. στην Υφυπουργό υπεύθυνης για θέματα ειδικής αγωγής,
  3. στην Περιφέρεια Αττικής,
  4. στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αθηναίων,
  5. τον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Προστασίας.