ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37 , 2ος όροφος πλατεία Βάθης, τηλ: 210-5221411

www.goneisamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προκλητική και αυθαίρετη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το κόψιμο των νοσηλίων σε βαριά χρόνιο πάσχοντα.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 10πμ στον ΕΟΠΥΥ του Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 19 και Καραολή κ  Δημητρίου, Πειραιάς)

Από τον Σεπτέμβρη 2022, χωρίς καμία ενημέρωση της οικογένειας ο ΕΟΠΥΥ σταμάτησε να καταβάλει τα νοσήλια σε βαριά χρόνιο πάσχοντα και με νοητική στέρηση με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 90% τον Ι.Ρ.Κ., ενώ μέχρι τότε τα κάλυπτε από το 2010 έως τον Αύγουστο 2022. Η ιδιωτική δομή απαιτεί μέχρι σήμερα 5.000€ από την οικογένεια αλλιώς θα βγάλει στον δρόμο τον περιθαλπόμενο.

Σε εξώδικη διαμαρτυρία της οικογένειας από 14 Νοέμβρη 2022 ο ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώ αρνείται να προτείνει τη μεταφορά του Ι.Ρ.Κ. σε ανάλογη δομή. Στην άρνηση καταβολής των νοσηλίων αναφέρει ότι δεν μπορούν να καταβληθούν νοσήλια για τέτοια περίπτωση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές και πολλοί βαριά ανάπηροι που χρειάζονται ειδική φροντίδα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων που μπορούν να περιθάλψουν τέτοια περιστατικά ανεξαρτήτου ηλικίας. Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια να μην συνεχίσει να καλύπτει το περιστατικό και να αρνείται να αναλάβει την ευθύνη να τον μεταφέρει σε ανάλογη δομή. Η παραπάνω εξέλιξη μαζί με ανάλογα περιστατικά σηματοδοτεί ένα σχέδιο να ξεφορτωθεί το κόστος περίθαλψης των πολύ βαριά αναπήρων ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος. Δηλαδή να φορτωθεί το όλο κόστος της περίθαλψης, της φροντίδας η ίδια η οικογένεια

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • να σταματήσουν οι εκβιασμοί στην οικογένεια και να συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλει τα νοσήλια αδιαλείπτως εκτός αν η αρμόδια υπηρεσία αναλαμβάνει την ευθύνη να μεταφέρει τον χρόνιο πάσχοντα Ι.Ρ.Κ. σε ανάλογη δομή, ικανή να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της πάθησής του (ειδικός τρόπος διατροφής κλπ).
  • ίδρυση δημόσιων δομών με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για την περίθαλψη και φιλοξενία βαριά αναπήρων, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, ανοιχτής ή κλειστής φροντίδας με κάλυψη του κόστους της λειτουργίας τους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία επιβάρυνση της οικογένειας των βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και νοσήλια. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει 100%.

Το ΔΣ του Ενιαίου

Αθήνα, 2/1/23