Ειδήσεις συνδικαλιστική παράταξη με την επωνυμία ΕΣΚ ΑμΕΑ περιλαμβάνει τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis Thu, 20 Sep 2018 15:11:14 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management el-gr ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 18-06-2014 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/244------18-06-2014 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/244------18-06-2014 Σε εκδήλωση για τα οξυμμένα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τα Τμήματα Παιδείας - Έρευνας και Υγείας - Πρόνοιας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος διοργανώνουν, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του «Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση», εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «Τα οξυμμένα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και η πρόταση του ΚΚΕ».

 

Την Τετάρτη 18/6/2014 και ώρα 10.30 πμ, στην αίθουσα «Τρίτση», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

 

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, οι Επιστημονικούς Φορείς της Ειδικής Αγωγής, οι συλλογικοί και συνδικαλιστικοί φορείς των ΑμΕΑ.

 

 

Θα παρέμβει ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Wed, 04 Jun 2014 17:23:31 +0000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 02/02/2014 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/232--02022014 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/232--02022014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 02/02/2014

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Τους κόβει από τα ... ανύπαρκτα η κυβέρνηση

Οχι μόνο δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες και παροχές, όχι μόνο πληρώνουν αδρά για να ζήσουν, έρχονται και περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και τις συντάξεις!

Δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κρατική χρηματοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Ο,τι παροχές προβλέπονται, είναι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ - δηλαδή με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων - και συνεχώς περικόπτονται.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, με πολλά και σύνθετα προβλήματα στην καθημερινότητά τους, αφήνονται εντελώς στην τύχη τους και όποιος αντέξει. Στην καπιταλιστική οικονομία, που εμπορευματοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση παίρνουν από το κράτος ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα - της τάξης των 326 ευρώ το μήνα - και είναι ...ελεύθεροι να το ξοδέψουν για να αγοράσουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες και υπηρεσίες.

Το Σεπτέμβρη του 2013 ήρθε η έκθεση του ΟΟΣΑ να διαπιστώσει υπερβολικό αριθμό δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα, γύρω στις 130.000. Μάλιστα, όπως διαρρέει η κυβέρνηση στον φιλικά προσκείμενο Τύπο, ορισμένοι είναι και «προνομιούχοι» επειδή έχουν εργαστεί, έχουν συγκεντρώσει κάποια ένσημα κι έτσι παίρνουν και αναπηρική σύνταξη!

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που θεωρούνται κόστος για το κράτος και κέρδος για τους επιχειρηματίες σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.

Ενα δίνει, δέκα παίρνει

Ο Μιχάλης Λαλαδάκης, γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου, αναφέρει πως τα παιδιά με νοητική στέρηση, ιδιαίτερα προσχολικής και σχολικής ηλικίας, χρειάζονται λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά. Αυτές παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος.

«Ο ΕΟΠΥΥ χρόνο με το χρόνο μειώνει τις παροχές. Πέρυσι για ένα παιδί δικαιολογούσε πλαφόν ποσό 240 ευρώ το μήνα για λογοθεραπείες - εργοθεραπείες και φέτος 216 ευρώ, ενώ ξοδεύουμε 500 ευρώ το μήνα, δηλαδή ξαναπληρώνουμε από την τσέπη μας πάνω από τα μισά. Ψάχναμε και με δυσκολία βρίσκαμε στον ΕΟΠΥΥ νευρολόγο, ψυχολόγο κ.λπ. να μας γράψει τα φάρμακα. Τώρα που διαλύονται κι αυτές οι δομές του ΕΟΠΥΥ, θα ψάχνουμε ιδιώτη συμβεβλημένο, που έχει καθιερωθεί να ζητάει 10 ευρώ για συνταγογράφηση. Εννοείται πως με το επίδομα των 326 ευρώ το μήνα δεν βγάζουμε ούτε τα στοιχειώδη έξοδα», λέει.

Οπως συμπληρώνει ο Νίκος Ανδρικάκος, παραπληγικός, «αλοιφές, επιθέματα για τις κατακλύσεις των παραπληγικών στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ θεωρούνται καλλυντικά και οι παραπληγικοί τα πληρώνουν! Είναι φοβερά επικίνδυνο ο παραπληγικός να είναι "ανοιγμένος" και να μη βάζει την αλοιφή του ή να κάνει με έναν καθετήρα 5 φορές αλλαγές!».

«Με το ένα χέρι μας δίνει ένα πενιχρό επίδομα, με το άλλο μας το παίρνει», τονίζει ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου. Ο γιος του πάσχει από επιληψία και έχει πολλές ανάγκες: «Θέλουμε 125 ευρώ το μήνα για φάρμακα. Πληρώνουμε ως και 25% συμμετοχή σε φάρμακα και επιπλέον τη διαφορά της εμπορικής τιμής από την ασφαλιστική τιμή. Σε μια πάθηση όπως η επιληψία δεν διακινδυνεύεις να αλλάξεις το φάρμακο που σε ρυθμίζει για να πάρεις το πιο φθηνό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Εχει έξοδα μεταφοράς γιατί δεν πρέπει να μετακινείται μόνος του, για ψυχοθεραπείες κ.λπ.».

Κριτήρια εξαθλίωσης

Ηδη πολλοί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες δεν δικαιούνται προνοιακά επιδόματα αν εργάζονται ή παίρνουν κάποια σύνταξη λόγω θανάτου. Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει πως τα προνοιακά επιδόματα θα πρέπει να δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια. Η ίδια η πραγματικότητα αποκαλύπτει σε πόσο ...υψηλά εισοδήματα αναφέρεται.

Η Ευτυχία Γκάμπου είναι μονογονεϊκή οικογένεια και έχει μια κόρη με αυτισμό. Οπως λέει στον «Ρ», «η κόρη μου δεν δικαιούται επίδομα από την Πρόνοια γιατί παίρνει τη σύνταξη θανάτου του πατέρα της. Με μια σύνταξη 918 ευρώ, με ενοίκιο και όλα τα πάγια έξοδα, πρέπει να ζήσουμε και οι δυο. Δουλειά δεν μπορώ να πιάσω. Και γιατί τότε θα δικαιούμαστε μόνο ένα μικρό ποσοστό της σύνταξης και γιατί δεν έχω πού να αφήσω το παιδί. Σταμάτησε τις λογοθεραπείες και εργοθεραπείες, αφού ο ΕΟΠΥΥ μας επέστρεφε τα λεφτά μετά από ένα χρόνο και πάλι όχι όλα. Θα έπρεπε το κράτος να παρείχε δωρεάν τις θεραπείες, να κάνουν δραστηριότητες στο σχολείο και όχι να μένει εκεί 4 ώρες, όπως γίνεται σήμερα. Θα έπρεπε να υπάρχουν απογευματινές δημόσιες και δωρεάν δομές για να απασχολούνται τα παιδιά».

Ο Ν. Ανδρικάκος εργάζεται στο Δήμο Ζωγράφου. Με μισθό 830 ευρώ και επίδομα παραπληγίας 750 ευρώ, είναι ανάμεσα σε αυτούς που η κυβέρνηση θεωρεί «προνομιούχους»: «Εργάζομαι και παίρνω ένα μισθό. Το επίδομα το δίνει το Ταμείο από τις εισφορές, χρήματα δικά μου και άλλων εργαζομένων. Κι όμως σε άλλες κατηγορίες αναπήρων που εργάζονται έχει κοπεί. Το επίδομα καλύπτει τις πρόσθετες ανάγκες μας που προκύπτουν από την αναπηρία: Οταν βρέχει δεν μπορώ να πάω με το αναπηρικό αμαξίδιο, πρέπει να πάρω ένα ταξί. Χρειάζομαι ένα βοηθό να με σηκώνει για τουαλέτα, μπάνιο κ.ά. Για πόσο θα βαστάει η μάνα μου; Κι αν φύγει από τη ζωή; Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα. Και μας λένε ότι και τα ψίχουλα των επιδομάτων θα μας τα κόψουν;».

Βέβαια, με το 95% των ικανών προς εργασία ανάπηρων να είναι άνεργοι, το «μαχαίρι» στα επιδόματα των ελάχιστων εργαζομένων αναπήρων δεν αποφέρει πολλά στο καπιταλιστικό κράτος. Ετσι, η έκθεση του ΟΟΣΑ κάνει ένα βήμα παραπέρα: Δε μένει μόνο στα εισοδηματικά κριτήρια της εξαθλίωσης, αλλά κόβει και από τον «αέρα». Βάζει το κριτήριο αν κάποιος ανάπηρος είναι ικανός προς εργασία, άσχετα αν έχει εργασία. Επίσης αναφέρει την έννοια της λειτουργικότητας του ανάπηρου, δηλαδή την ικανότητα να αυτοεξυπηρετείται, ακόμη και το μορφωτικό επίπεδο!

«Οι γονείς παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία το επίδομα τέκνων, περίπου 173 ευρώ το μήνα. Τώρα θα θεωρούνται πολλά τα επιδόματα και θα κόβεται το ένα», λέει ο Γ. Βουτσινάς και προσθέτει πως «ήδη γίνονται περικοπές μέσα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, δίνοντας ποσοστά αναπηρίας κάτω από 67%. Τότε το κράτος απαλλάσσεται από τις ...υποχρεώσεις του».

Καθηλωμένοι στα σπίτια

Τόσο η ανεργία όσο και η ανυπαρξία κρατικών δωρεάν υπηρεσιών, δομών Ειδικής Αγωγής, αφήνει καθηλωμένους στα σπίτια τους ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Η Χαρά Γιαννακίδου, σημειώνει: «Ο γιος μου είναι απόφοιτος Πληροφορικής, με μεταπτυχιακό. Εχει δυστονία, είναι κινητικά ανάπηρος και παίρνει το επίδομα των παραπληγικών. Δεν εργάζεται και αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Κάθεται και κινδυνεύει το παιδί να πάθει κατάθλιψη. Το ίδιο και πολλά άλλα πολλά παιδιά, είναι τραγικό».

Στο μεταξύ, από τα περίπου 180.000 παιδιά που χρειάζονται Ειδική Αγωγή, μόλις το 14% καλύπτεται, τα υπόλοιπα μένουν σπίτι τους.

Τη ίδια στιγμή το κράτος απουσιάζει και από την υποχρέωση να προσφέρει δουλειά στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους. Ο Ν. Ανδρικάκος δουλεύει μέσω του προγράμματος «3 συν 1», όπου για τρία χρόνια ο ΟΑΕΔ - πάλι με χρήματα των εργαζομένων - πλήρωνε το 80% του μισθού του και για ένα χρόνο τα πλήρωνε ο δήμος - εργοδότης.

Σε μια διαφορετικά οργανωμένη οικονομία και σε μια κοινωνία που θα είχε στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, θα υπήρχαν και δουλειές για τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για τη φροντίδα τους. Σε αυτές θα εργάζονται και οι χιλιάδες - άνεργοι σήμερα - επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό.

Για παράδειγμα στις σοσιαλιστικές χώρες υπήρχαν εργοστάσια ειδικά διαμορφωμένα για κωφούς, τυφλούς, για κινητικά ανάπηρους ή εργάζονταν σε διοικητικές υπηρεσίες. Επιπλέον όλες οι ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους καλύπτονταν από το κράτος και φυσικά κανένας επιχειρηματίας δεν εμπορευόταν υπηρεσίες και αγαθά.

Σήμερα, τι ψυχολογική υποστήριξη έχουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, τι δυνατότητες να ξεκουραστούν λίγες ώρες, να πάει διακοπές το παιδί το καλοκαίρι με κρατική μέριμνα; Καμία. Εκτός κι αν έχουν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνιμο άγχος των γονιών είναι τι θα απογίνουν τα παιδιά, αν τους συμβεί κάτι.

«Μεγαλώνουμε, κουραζόμαστε, έχουμε προβλήματα στη μέση, μυοσκελετικά. Είμαστε με χάπια κι ενέσεις. Αλλά και το παιδί είναι πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, μαραζώνει. Μια φορά τη βδομάδα βγαίνει βόλτα με ένα συνοδό επί πληρωμή.Υπάρχουν κατασκηνώσεις ιδιωτικές, από 1.000 ευρώ και πάνω. Αλλά και τις φυσικοθεραπείες δεν τις δικαιολογεί όλες ο ΕΟΠΥΥ. Κάνει δυο φορές τη βδομάδα, αλλά δεν φτάνει, όμως δεν "βγαίνουμε" για παραπάνω. Αν και θα μπορούσε να έχει μια βελτίωση, τώρα κάνουμε απλά συντήρηση», προσθέτει η Χ. Γιαννακίδου.


Ε. Μ.

 

 

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Sun, 02 Feb 2014 17:45:32 +0000
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ 14/10/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/203--14102013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/203--14102013 ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14/10, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να τιμηθούν η Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944) και η 72η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ.

 

Θα μιλήσει

ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,

Δημήτρης Κουτσούμπας.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Thu, 10 Oct 2013 18:32:27 +0000
“Εξυπνη” κάρτα υγείας από τον ΕΟΠΥΥ https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/200-2013-10-08-07-07-53 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/200-2013-10-08-07-07-53 Θέμα χρόνου αποτελεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέσα στην οποία θα καταχωρείται όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που χορηγούνται, λεπτομέρειες νοσηλείας, όπως επίσης και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται όλη η διαδρομή από την ιατρική επίσκεψη μέχρι τη χορήγηση παραπεμπτικών, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη περιστατικών πλαστογραφίας και υπερσυνταγογράφησης, εξέλιξη που θα βοηθήσει, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού.

Η εισήγηση για την άμεση προώθηση της ηλεκτρονικής κάρτας περιλαμβάνεται στο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παραδόθηκε την Παρασκευή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αν και η έκδοσή της ακούστηκε μέχρι τώρα ουκ ολίγες φορές, καθώς αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό φαινομένων κατασπατάλησης και υπερσυνταγογράφησης, φαίνεται πως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τη δρομολόγηση της.

Στη μελέτη προτείνεται να ξεκινήσει καταρχήν η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ασθενούς.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα παραμένει για χρόνια ουραγός στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί η πληροφορία υγείας που αφορά σε κάθε ασφαλισμένο και επιπλέον να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της χρήσης υπηρεσιών υγείας. Επίσης με την παρούσα κατάσταση ήταν αδύνατο να γίνει σχεδιασμός για τη χρήση υπηρεσιών και τις αντίστοιχες δαπάνες στο μέλλον.

Η χρήση έξυπνων καρτών (σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπου η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης βοηθούν στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας)έχει προσφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων. Στη Γαλλία για παράδειγμα, υπάρχει η κάρτα «SESAM Vitale», στη Γερμανία η «eGesundheitskarte», στη Φινλανδία η «FINEID», στη Μεγάλη Βρετανία οι κάρτες «HIC» και «PDC», ενώ αντίστοιχες υπάρχουν σε Αυστρία, Ιταλία κ.ο.κ. Σε χρήση στην Ε.Ε. υπάρχει επίσης η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), για λήψη υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα από τη χώρα προέλευσης του κατόχου. Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου αυτής της αγοράς, η οποία με στοιχεία της Ε.Ε. ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και αφορά το 3-4% του πληθυσμού (περίπου 15 εκατ. πολίτες), η αντικατάστασή της από έξυπνη κάρτα είναι πλέον θέμα χρόνου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που έχει πλέον στα χέρια του ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης, η χρήση των έξυπνων καρτών εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα μπορούν:

• Να οδηγήσουν στη συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων με τη χρήση του ΑΜΚΑ
• Να συστήσουν από κοινού με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μια ενιαία πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας (eHealth)
• Να οδηγήσουν σε ασφαλή πιστοποίηση των χρηστών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
• Να βελτιώσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των διακινούμενων πληροφοριών
• Να μειώσουν τη γραφειοκρατία και τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν τη διαφάνεια
• Να προσφέρουν ισχυρότερη διασφάλιση της παρουσίας του ασφαλισμένου στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τη δυνατότητα για πλαστή συνταγογράφηση.

 

Ο αυτόματος έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας του ασφαλισμένου σημαίνει τέλος και την κατάργηση της ανάγκης για ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων και άρα της αναγκαστικής προσέλευσης στις υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Tue, 08 Oct 2013 07:07:53 +0000
www.902.gr 28/09/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/199-www902gr-28092013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/199-www902gr-28092013 Οι Φαρμακοβιομηχανίες…

Της Κάλι Καρά

 

«Βιάγκρα εργασίας» το λένε στις μέρες μας στη Γερμανία το μικρό αλλά «θαυματουργό» χάπι των εργαζομένων το οποίο έχει διαφορετικά ονόματα από χώρα σε χώρα, για να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγικότητας που κοστίζει στους εργοδότες. Οι φαρμακοβιομηχανίες βρήκαν πάλι το «φάρμακο» για να αντέχουν οι εργαζόμενοι τις νέες εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, την εξάντληση από την κούραση και τις συνθήκες δουλειάς, την αντιμετώπιση του άγχους, την κατάθλιψη και την ανασφάλεια που μοιράζεται απλόχερα στις καπιταλιστικές χώρες.

Είναι αμύθητα τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών από τις ουσίες που πλασάρουν από τον προπερασμένο αιώνα, στους εργαζόμενους για την «ανακούφισή» τους από τα δεινά που τους φορτώνει στη σωματική και ψυχική τους υγεία, η εκμεταλλεύτρια τάξη:

BAYER από το 1898 εισάγει στην αγορά την ΗΡΩΙΝΗ (Heroisch: δυνατό, ισχυρό) που την διαφημίζει ως το ειδικό φάρμακο ως υποκατάστατο της μορφίνης και καταπραϋντικό για το βήχα, ενώ μέσω δημοσιεύσεων σε ιατρικά περιοδικά προσπαθούσε να την παρουσιάσει ως την απόλυτη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες όπως, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η φυματίωση. Το αποτέλεσμα της διαφημιστικής καμπάνιας ήταν ότι μόλις το 1899 πωλούνταν πάνω από ένας τόνος ηρωίνης με εξαγωγές σε 23 χώρες με πρώτο πελάτη τις ΗΠΑ. Τα κέρδη ήταν τεράστια για τον γερμανικό κολοσσό, όταν το 1913 αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή έπειτα από 180 κλινικές καταγγελτικές εκθέσεις.

«...Το χειρότερο από όλα αυτά τα φάρμακα ήταν ένα ποτό που παρασκευαζόταν από όπιο και λάβδανο και πουλιόταν με την ονομασία Godfrey’sCordial» (Πρόκειται για το θαυματουργό σιρόπι που στην Αγγλία οι χονδρέμποροι και οι φαρμακοποιοί «έσπρωχναν» περισσότερο. (Ενγκελς «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία»)

Στο Coventry πουλούσαν κάθε εβδομάδα 39lt που αντιστοιχούν σε 12.000 δόσεις σε 3.000 μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών για να μένουν ήσυχα. (Public Health in the 19centuryLondon 1965)

 

HOECHST το 1943 παράγει την μεθαδόνη, η οποία κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και διαφημίζεται ως ισχυρό αναλγητικό.

Το 1963: άρχισαν να λειτουργούν τα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη. Η διοχέτευσή της στην αγορά δημιούργησε χιλιάδες τοξικομανείς και αποδείχτηκε ότι προκαλεί ίδια εξάρτηση με την ηρωίνη και τη μορφίνη. Σήμερα είναι το υποκατάστατο που δίνεται από το κράτος στα προαύλια των νοσοκομείων στα θύματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

 

Πόσο αναγκαία και επίκαιρη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μόνο όταν οι φαρμακοβιομηχανίες γίνουν λαϊκή περιουσία θα μπουν πραγματικά και με την έρευνα και με την παραγωγή τους στην υπηρεσία της υγείας του λαού και όχι του κέρδους.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Sat, 28 Sep 2013 06:58:21 +0000
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/197-2013-09-24-16-27-28 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/197-2013-09-24-16-27-28 Επιθεωρήσεις Δημόσιας Διακυβέρνησης από τον ΟΟΣΑ

ΕΛΛΑΔΑ: METAΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Την αντικατάσταση των υφιστάμενων προγραμμάτων αναπηρίας με ένα νέο, ενιαίο, στοχευμένο πρόγραμμα αναπηρίας: προσομοιώνουμε τις καθαρές

εξοικονομήσεις από την αντικατάσταση των πολλών υφιστάμενων

προγραμμάτων αναπηρίας με ένα ενιαίο επίδομα αναπηρίας (500 Ευρώ μηνιαίως) για τα άτομα με αναπηρία με εισόδημα νοικοκυριού κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι.

Η αντικατάσταση όλων των υφισταμένων προγραμμάτων αναπηρίας από ένα και μόνο επίδομα επίσης θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας, με στόχευση στο 30% των φτωχότερων νοικοκυριών (αλλά όχι στο 20%) και θα εξακολουθούσε να επιτρέπει εξοικονομήσεις που αντιστοιχούν 0,4% του ΑΕΠ στο κατώφλι αυτό.

 

Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του μωσαϊκού των παροχών αναπηρίας (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων αναπηρίας) με τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων παροχών και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο επίδομα ύψους 500 Ευρώ ανά μήνα με διττή προϋπόθεση, την ικανότητα προς εργασία και την πλήρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Η αδυναμία προς εργασία θα πιστοποιείται από επαρκείς εξετάσεις υγείας.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Σ.Ε.Α.ΑΝ. Tue, 24 Sep 2013 16:27:28 +0000
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 09/09/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/191--09092013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/191--09092013 ΚΚΕ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εργαζόμενοι στην Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, την απεξάρτηση, γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία, ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες σας προσκαλούμε σε συγκέντρωση-συζήτηση τη

 

 

Δευτερα 9 Σεπτέμβρη ΩΡΑ 7:00 μ.μ.

 

Στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών

(Κάνιγκος 27, Πλ. Κάνιγκος, 5ος όροφος)

 

Σας καλούμε να κουβεντιάσουμε:

  • Για τις αρνητικές εξελίξεις σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, ειδική αγωγή, απεξάρτηση
  • Για τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Συρία
  • Την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και της αντεπίθεσης των εργαζομένων

καθώς και τις θέσεις του Κ.Κ.Ε.

 

Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και πρέπει όλοι να πάρουμε θέση!

Κ.Ο.Β. ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΜΕΑ και ΓΟΝΙΩΝ ΑΜΕΑ του ΚΚΕ

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Sun, 01 Sep 2013 13:46:28 +0000
Ριζοσπάστης 27/07/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/185--27072013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/185--27072013 ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Απανωτές οι τρομοκρατικές απολύσεις

Το πραγματικό πρόσωπό της δείχνει αυτές τις μέρες η εργοδοσία, τόσο η αμιγώς επιχειρηματική όσο και η «μη κερδοσκοπική», που δραστηριοποιείται στους ευαίσθητους τομείς της πρόνοιας και της αποκατάστασης: Χτες η εργοδοσία της «Ανάπλασης» απέλυσε έναν ακόμα εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος -όπως και η συνάδελφός του που απέλυσε η «Ανάπλαση» στις 22.7.2013- συμμετείχαν στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές. Χτες το μεσημέρι το Σωματείο στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας έκαναν παράσταση στην «Ανάπλαση», ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις. Ο πρόεδρος της Ανάπλασης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους και αντ' αυτού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος τους μετέφερε εντολή της ...διοίκησης ότι απαγορεύεται η είσοδος! Οι φορείς παρέμειναν έξω απ' την «Ανάπλαση», μοιράζοντας ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, στην οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζεται: «Δε μας τρομοκρατούν. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους χώρους μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για κλαδική σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες μας».

]]> underground@in.gr (georg bill) Σ.Ε.Α.ΑΝ. Sat, 27 Jul 2013 05:57:44 +0000 Ριζοσπάστης 26/07/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/184--26072013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/31-general/184--26072013 ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

Παρακρατήσεις στις συντάξεις τους, για να πληρωθούν τα θεραπευτήρια

Στην πλάτη των ίδιων των ηλικιωμένων, των ανάπηρων και των ασθενών με χρόνιες παθήσεις μεταφέρουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΙΚΑ το κόστος της περίθαλψης στα ιδρύματα και τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τη στιγμή που συρρικνώνουν την κρατική χρηματοδότηση και οδηγούν την Υγεία και την Πρόνοια σε οικονομικό στραγγαλισμό, επιβάλλουν«χαράτσι» στις συντάξεις των περιθαλπόμενων και παρακρατούν ένα ποσοστό από 40% έως 80% ανάλογα με το ύψος τους, προκειμένου να πληρώνονται με αυτό τα θεραπευτήρια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εγκύκλιο που εξέδωσε στις αρχές του Ιούλη το ΙΚΑ, με θέμα: «Παρακράτηση ποσού σύνταξης περιθαλπομένων σε ΝΠΔΔ τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης και απόδοση αυτού στα θεραπευτήρια». Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποιεί προηγούμενη Υπουργική Απόφαση με αντίστοιχο περιεχόμενο και θέτει σε εφαρμογή όσα αυτή προβλέπει.

Πληρωμές από τις πενιχρές συντάξεις

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει πως «οι περιθαλπόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και για όσο χρονικό διάστημα αυτοί διαμένουν μόνιμα εντός των φορέων αυτώνσυμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κλιμακωτά ανάλογα με τη σύνταξη του κάθε περιθαλπόμενου, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του, το όργανο ελέγχου και διαχείρισης των χρημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Αντίθετοι όροι στις συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ των δημόσιων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν ισχύουν». Ακόμα, επισημαίνεται πως «το παρακρατηθέν ποσό της σύνταξης αποδίδεται είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε παρακρατείται απευθείας από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου».

Στη συνέχεια, ακολουθεί ο «τιμοκατάλογος» των περικοπών, η κλίμακα δηλαδή των παρακρατήσεων ανάλογα με το ποσό της σύνταξης: «Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο ΝΠΔΔ καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:

α) Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%.

β) Για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ ποσοστό 50%.

γ) Για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ ποσοστό 60%.

δ) Για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ ποσοστό 70%.

ε) Για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%».

Ακόμα, η εγκύκλιος αναφέρεται στον τρόπο είσπραξης των παραπάνω ποσών από τα ιδρύματα. Σημειώνει πως η υπουργική απόφαση ορίζει δύο εναλλακτικές, δηλαδή είτε απόδοση του ποσού από τον ασφαλιστικό οργανισμό στο ΝΠΔΔ είτε παρακράτηση απευθείας από το ΝΠΔΔ, και επομένως οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μπορούν είτε να χορηγούν «στοιχεία με το καθαρό ποσό της σύνταξης, οπότε το Θεραπευτήριο θα αναζητά το αντίστοιχο ποσό απευθείας από τον περιθαλπόμενο», είτε να δίνουν «εντολή στη μηχανογράφηση για παρακράτηση του ποσού της σύνταξης και απόδοσής του στο Θεραπευτήριο».

Τελικά οι παρακρατήσεις είτε γίνονται από το θεραπευτήριο είτε από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ για λογαριασμό του εκάστοτε ιδρύματος, δεν αφήνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τους χρονίως πάσχοντες παρά ένα μικρό «χαρτζιλίκι»: Για παράδειγμα, η σύνταξη των 360 ευρώ ροκανίζεται στα 216 ευρώ, μια σύνταξη των 500 ευρώ υποδιπλασιάζεται και φτάνει στα 250 ευρώ, από μια σύνταξη ύψους 1.000 ευρώ δε μένουν παρά 400 ευρώ!

Στόχος η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης

Αποκαλυπτικό είναι και το σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης, με βάση το οποίο θεσπίστηκαν οι παραπάνω παρακρατήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών», να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» και η «αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων φορέων, Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας (χρονίως πάσχοντα)». Η Υπουργική Απόφαση δεν περιορίζεται στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητα», αλλά κάνει σαφή αναφορά στο στόχο για «ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης». Εκμηδενίζουν, δηλαδή, την ήδη λειψή κρατική χρηματοδότηση και επιδιώκουν να την αντικαταστήσουν από την κατακόρυφη αύξηση των πληρωμών των ασφαλισμένων.

Οι κυβερνήσεις που αποφάσισαν και εφαρμόζουν το μέτρο προβάλλουν, ανάμεσα σε άλλα, και το επιχείρημα πως ο περιθαλπόμενος δεν έχει άλλες ανάγκες πέρα και έξω από το ίδρυμα, πως με τη ρύθμιση αυτή θα πληρώνει ένα μέρος των δαπανών που έτσι κι αλλιώς θα πλήρωνε αν ζούσε στο σπίτι του. Ομως, η αλήθεια είναι πως ο περιθαλπόμενος και η οικογένειά του έχουν πληρώσει το κράτος πολλές φορές, με τη φορολογία, τις κρατήσεις και τις συμμετοχές για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Παρά τους φόρους και τις εισφορές που καταβάλλουν, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να πληρώνουν εξολοκλήρου ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων θεραπειών και άλλων υποστηρικτικών λειτουργιών πληρώνονται, αφού δεν παρέχονται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, με τις πενιχρές τους συντάξεις οι περιθαλπόμενοι πρέπει να καλύψουν όλες τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς του.

Η παρακράτηση μέρους της σύνταξης από τους περιθαλπόμενους στα δημόσια ιδρύματα και θεραπευτήρια, συνάντησε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος. Οι βουλευτές του καταψήφισαν την τροπολογία με την οποία αποφασίστηκε η παρακράτηση για τους όσους βρίσκονται στα ιδρύματα χρονίων παθήσεων, όπως και την ανάλογη ρύθμιση γι' αυτούς που περιθάλπονται στις δημόσιες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η αντίθεση του ΚΚΕ δεν περιορίστηκε στην καταψήφιση μιας τροπολογίας, αλλά με την παρέμβαση και τη δράση του ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το στόχο τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης: Την προσπάθεια δηλαδή να υποκατασταθεί σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της η λειψή χρηματοδότηση του κράτους για την Υγεία και την Πρόνοια από τις πληρωμές των ασθενών, να μετατοπιστεί η ευθύνη του κράτους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, τις ελλείψεις προσωπικού, υλικών και φαρμάκων στους ίδιους τους ασφαλισμένους. 

Ε.Χ.

]]>
underground@in.gr (georg bill) Διάφορα Fri, 26 Jul 2013 08:04:08 +0000
Ριζοσπάστης 26/07/2013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/183--26072013 https://www.eskamea.gr/index.php/eidiseis/44-anaksan2/183--26072013 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Τους ωθεί σε γενικευμένη εξαθλίωση και αργό θάνατο

Για δεύτερη φορά, μέσα σε είκοσι μέρες, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε με κενολογίες τα εκρηκτικά προβλήματα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων στη διάρκεια της χτεσινής μαχητικής παράστασης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα «Σπέρνουν το θάνατο για την κερδοφορία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» και «Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, πάλη για άλλη κοινωνία» απαίτησαν άμεσες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε στην είσοδο του υπουργείου, όπου είχε συνομιλία με τους εκπροσώπους των συγκεντρωμένων.

«Δεσμευτείτε τώρα, κ. Υπουργέ, ότι οι χρονίως πάσχοντες ή ανάπηροι, που τώρα πληρώνουν από 300 - 1.500 ευρώ, για φάρμακα και υγειονομικό υλικά, θα καλύπτονται στο εξής απ' το κράτος». Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί τέτοια θέματα αφορούν συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Οι βάρβαρες περικοπές στις παροχές Υγειονομικού Υλικού, Φαρμάκων και Θεραπειών στους βαριά αναπήρους αναδείχθηκε μέσα από την τραγική περίπτωση της απεργίας πείνας του πατέρα κοριτσιού με βαριά εκφυλιστική νευροπάθεια.

]]> underground@in.gr (georg bill) Σ.Ε.Α.ΑΝ. Fri, 26 Jul 2013 07:49:19 +0000