ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑμεΑ στη Χίο
Αρχική Ειδήσεις Διάφορα ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑμεΑ στη Χίο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑμεΑ στη Χίο


Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί μόνο αν οργανωθούμε μπορούμε νααποκρούσουμε την επίθεση στα δικαιώματά μας.
Είμαστε σε μια περίοδο που έχει χειροτερεύσει η θέση μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ζούμε στο πετσί μας εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται σε υγεία, πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τη φοροληστεία μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ, των τιμολογίων για την αναγκαία λειτουργία των νοικοκυριών (ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κλπ),τα επιπρόσθετα χαράτσια στα ήδη λεηλατημένα εισοδήματά σας και τις κατοικίες που με κόπους, θυσίες καιβάσανα έχετε αποκτήσει και με την ανεργία που τσακίζει κόκαλα. Οι μισθοί των 500 ευρώ είναι καθεστώς, ενώ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταργούνται, γεγονός που θα μειώσει τους μισθούς κι άλλο στον ιδιωτικό τομέα. Οι δυο τελευταίες προκηρύξεις του 2643 –έχουν μείνει στα χαρτιά, από το 2008.

Ετοιμάζονται να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα, με μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξειςκαι τα επιδόματα των ΑμΕΑ με το νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (ΚΕΒΑ), που θατεθεί σε ισχύ άμεσα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ενώ, τα ικριώματα για τις μαζικέςκαρατομήσεις των δικαιωμάτων μας έχουν ήδη στηθεί, με τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας(ΚΕΠΑ), όπως ονόμασαν τις νέες υγειονομικές επιτροπές Ο νέος κανονισμός, δεν είναι τίποτε άλλο από την κάρτα αναπηρίας ή λειτουργικότητας που διαφήμιζαν τόσαχρόνια, το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αλλά και η ΕΣΑΜΕΑ. Μέσω της λεγόμενης λειτουργικότητας δηλ. εισοδηματικάκριτήρια, κοινωνική & οικογενειακή κατάσταση του αναπήρου κ.ά. θα κρίνεται για το εάν ο ανάπηρος θα παίρνειαναπηρική σύνταξη, επίδομα ή θα έχει τις όποιες άλλες παροχές. Τόσα χρόνια οι επίσημες συνδικαλιστικέςηγεσίες των ΑμεΑ αποκρύπτουν από τους ανάπηρους το σφαγείο που ετοιμάζονται να τους οδηγήσουνκυβέρνηση & Ε.Ε. και τροϊκα. Οι ίδιοι να ζητούν την εφαρμογή του νέου κανονισμού!
Γι’ αυτό σήκωσαν όλο αυτό τον κουρνιαχτό περί των ανάπηρων μαϊμού που οι ίδιοι δημιούργησαν και τουςχρησιμοποίησαν για τις δικές τους ανάγκες. Τώρα τους ξαναχρησιμοποιούν για να πέσουν στα μαλακά οι μαζικέςπερικοπές των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
α) Οι εξελίξεις στην υγεία: με τις καταργήσεις – μέσω των συγχωνεύσεων – νοσοκομείων, κέντρωνυγείας, μονάδων του ΙΚΑ, κλινικών, τμημάτων αλλά και το κλείσιμο 3.000 δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιώνκαι ενίσχυσης του επιχειρηματικού χαρακτήρα των νοσοκομείων μέσω της λεγόμενης ολοήμερης λειτουργίας,υπονομεύουν κυριολεχτικά την υγεία του ελληνικού λαού. Γιατί, καλούμαστε να πληρώνουμε στα πρωινά,στα απογευματινά ιατρεία, στα εργαστήρια ή για επεμβάσεις, φάρμακα που έχουν βγει από τις λίστες και τανοσήλια, δηλαδή καθιστούν την υγεία ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στη Χίο κλείνουν το ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ενώ υπολειτουργεί το ΕΕΕΕΚ.
β) Ενεργοποιούν την εφαρμογή νόμου του 1997, για την παραχώρηση 550 –νοσοκομειακώνκρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ταυτόχρονα τους ανοίγουν τον δρόμο και στον τομέα της αποκατάστασης. Τα χαράτσια θα αυξηθούν και στο Σκυλίτσειο, που ήδη πληρώνουμε 5 ευρώ.
γ) Έφτιαξαν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) όπου είναι ακόμαένα εργαλείο παραπέρα περικοπών και εφαρμογής χαρατσιών σε φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό,εξετάσεις, τεχνικά βοηθήματα, περιορίζοντας την παροχή υγείας σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τωναναγκών.
δ) Με το νέο σχέδιο νόμου για την «ανασύνταξη του ΕΣΥ,» μέσω των συγχωνεύσεων τωνπρονοιακών ιδρυμάτων θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας κλείνονταςτμήματα και ιδρύματα και μάλιστα, για τις βαριές αναπηρίες. Η φυσική ιατρική αποκατάστασης παραδίδεται καιαυτή στους επιχειρηματίες της υγείας, αφού το εγχείρημά τους π.χ. να συνδέσουν τα ΚΑΦΚΑ και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τα νοσοκομεία, γίνεται στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και της αποκατάστασης, γιατί θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πλαίσια των νοσοκομείων – επιχειρήσεις, με συμβάσεις μειδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με γιατρούς ιδιώτες όπως λέει άλλωστε και το ίδιο το νομοσχέδιο. Επίσης, οιυποδομές των προνοιακών ιδρυμάτων θα παραχωρούνται μέσω συμβάσεων στους δήμους και τους ιδιώτες της περιοχής προς ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ.!!
ε) Τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι οδηγούνται στο κλείσιμο, γιατί τέλος του χρόνου σταματάειη χρηματοδότηση, ενώ οι 3000 εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, αφού για χρόνια έμεναν, για μήνεςαπλήρωτοι. Εργαζόμενοι που δούλευαν χωρίς την ανάλογη στήριξη και τα απαραίτητα μέσα, τους οδηγούνστην ανεργία. Ταυτόχρονα οδηγούνται στην απόγνωση όλοι αυτοί που στηριζόταν έστω και περιορισμένα απότο πρόγραμμα ιδιαίτερα οι μοναχικοί συνάδελφοι, που εξυπηρετούνταν έστω και περιορισμένα από αυτά ταπρογράμματα. Κλείνουν το βοήθεια στο σπίτι για να το αντικαταστήσουν από ένα άλλο πρόγραμμα άκουσον -
άκουσον, καταπολέμησης της ανεργίας, με την λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» βαφτίζοντας μας επιχειρηματίεςμέσα στην εξαθλίωση μας.
στ) Περικόπτουν δραστικά τις δαπάνες υγείας και πρόνοιας που ήδη για το 2011 είναι μειωμένεςπερίπου κατά 1,5 δις ευρώ σε σχέση με αυτές που έχουν ψηφίσει στον προϋπολογισμό, ενώ στονέο προϋπολογισμό προβλέπεται παραπέρα μείωση περίπου 500 εκατ. € για κάθε έτος μέχρι και το2015, και δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουμε μπροστά μας χιλιάδεςαπολύσεις με το βάρβαρο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πλούτος υπάρχει και είναι τεράστιος. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα, με αξιοπρέπεια, μια ζωή με δικαιώματα. Πρέπει να επιβάλλουμε να επιστραφεί αυτός ο πλούτος στουςεργαζόμενους που τον παράγουν με τη δουλειά τους, τους βιοπαλαιστές, τους ανάπηρους και τιςοικογένειες τους και να αξιοποιηθεί ώστε να λυθούν όλα τα λαϊκά προβλήματα, για να μπορέσουννα αξιοποιηθούν η επιστήμη και η τεχνολογία που έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε όλους τουςτομείς και ιδιαίτερα σε όλους τους κλάδους της ιατρικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκώνοικογενειών & των αναπήρων και όχι όπως γίνεται σήμερα να είναι στην υπηρεσία στήριξης της κερδοφορίαςτων κερδών του κεφαλαίου.
Δεν θέλουμε ψίχουλα από το φαγοπότι της πλουτοκρατίας, ούτε λογικές μικροεξυπηρετήσεων και σουπερμάρκετ μίας χαμερπής ζωής με 2 κιλά μακαρόνια και 3 κιλά ρύζι. Κανένας τοπικός άρχοντας ή εκπρόσωπος των κομμάτων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει ότι θα μας λύσει τα προβλήματα πια. Κανένα “κοινωνικό παντοπωλείο” δεν είναι σε θέση να μας καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες. Δεν ζητάμε  φιλανθρωπία!
Συνειδητά σήμερα κάποιοι μπορεί να εξαπατούν προβάλλοντας ότι αγωνίζονται “να εξαιρεθούν οι ανάπηροι απότα μέτρα”, που σύμφωνα με κείμενά και τα λεγόμενά τους είναι αναγκαία.Οι ανάπηροι δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις επιπτώσεις των μέτρων, ακόμα κι αν γίνονταν λιγότερεςπερικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις & τα επιδόματα. Γιατί, ο ανάπηρος από τα φτωχά λαϊκά στρώματαπλήττεται πρώτα απ’ όλα από την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Γιατί, οι πρώτεςθέσεις εργασίας που καταστράφηκαν με τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν των αναπήρων.Γιατί, με τα μέτρα της κυβέρνησης τσακίζεται η εργατική λαϊκή οικογένεια, το μοναδικό ουσιαστικά στήριγμα τουανάπηρου στη χώρα μας. Πώς να μας στηρίξει, το παιδί μας, ο αδελφός μας, οι γονείς μας όταν θα είναι άνεργοι,απολυμένοι, μέσα στην ανέχεια και την ανασφάλεια; Είμαστε άνθρωποι και θέλουμε ζωή με δικαιώματα.
Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε τρομοκρατούν. Βγάλε συμπεράσματα, εγκατέλειψε κόμματα τουκεφαλαίου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που μας έφεραν ως εδώ.
Δεν φτάνουν σήμερα πια οι αμυντικοί και επιμέρους αγώνες, δεν μπορούν ν’ αποσπάσουνκατακτήσεις όπως παλιά, ούτε να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη άμυνα απέναντι στηνεπιθετικότητα του καπιταλισμού. Κανένας δεν μπορεί να διασωθεί μόνος του.Προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας είναι να είναι μακρόχρονος, οργανωμένος, με αλληλεγγύη,σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τα ταξικά σωματεία. Άλλωστε μακρόχρονη, οργανωμένη και με συμμαχίες είναι και η επίθεση που δεχόμαστε. Γι’ αυτό στηρίζουμετο αγωνιστικό πλαίσιο της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ανπήρων), συμπορευόμαστε μετο ΠΑΜΕ, με όσους δηλαδή με συνέπεια συγκρούονταν και συγκρούονται με αυτή την κατάστασηκαι μας στηρίζουν χωρίς συμβιβασμούς.
Γυρνάμε την πλάτη σε κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, Ε.Ε. και τρόικα με, που με την στήριξητης ΝΔ, του ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Μπακογιάννη μας οδηγούν στο μεσαίωνα!Δεκανίκια τους σ’ αυτή τους την βάρβαρη πορεία είναι και οι συμβιβασμένες, χρεοκοπημένεςσυνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του χώρου των αναπήρων ΕΣΑΜΕΑ που τόσα χρόνιακαλλιεργούσαν συνειδητά είτε το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, είτε τις αυταπάτες ότι μπορούμενα σωθούμε χωρίς σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματάτους, την ΕΕ, που στηρίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.Ήταν οι ίδιοι που έμπρακτα στήριζαν αυτές τις επιλογές, ψήφιζαν μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς με τουςβιομήχανους, καθόντουσαν στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων παζαρεύοντας τα δικαιώματά μας, ενώσήμερα η ΕΣΑΜΕΑ συμφωνεί και προωθεί τα όσα έρχονται για τα ΑμεΑ.
Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους μας φέρανε ως εδώ και μας ετοιμάζουν ακόμα χειρότερα. Δενστηρίζουν τα συμφέροντά μας!
ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ – ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Προστασίας της ζωής & της υγείας των εργαζομένωνστους τόπους δουλειάς, στο δομημένο περιβάλλον, στους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης καιψυχαγωγίας.
Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας.
Όχι στα νέα χαράτσια. Οργανωμένα δεν τα πληρώνουμε & απαιτούμε και μέσα από το τηνεπιτροπή μας να τα μαζέψουμε για να τα επιστρέψουμε. Κανένας ανάπηρος, παραπληγικός μεκομμένο ρεύμα επειδή δεν έχει να πληρώσει.
Κάτω τα χέρια από το θεσμό των αναπηρικών συντάξεων και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, μετον νέο κανονισμό που ετοιμάζουν για την εκτίμηση του βαθμού της αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως τελικάμετονόμασαν την κάρτα αναπηρίας και λειτουργικότητας της Ν.Δ. Άμεση καταβολή επιδομάτων καισυντάξεων.
Κατάργηση του Φ.Π.Α. για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φάρμακα, υγειονομικόυλικό, ειδικά τεχνικά βοηθήματα και αναπηρικά είδη.
Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
Καμία απόλυση, ιδιαίτερα ΑΜΕΑ & γονιών ΑΜΕΑ.
Εδώ και τώρα κατ’ επείγοντα μέτρα στήριξης των οικογενειών που περιθάλπουν πολύ βαριάαναπήρους και των μοναχικών συναδέλφων με βαριά αναπηρία, με επιδόματα που να καλύπτουν τιςπραγματικές τους ανάγκες.
Αποκλειστικά δημόσια υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγειά – πρόνοια – ειδική αγωγή.Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς,ανοικτής ή συγκαλυμμένης μέσω των διάφορων Μ.Κ.Ο κλπ.
Δημόσια κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.Αναβάθμιση των υπαρχόντων και του Ε.Ι.Α.Α. με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων τωνειδικοτήτων και γενναία χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους.
Άμεση γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημόσιωνυπηρεσιών πρόνοιας και ειδικής αγωγής, αλλά και των ιδιωτικού δικαίου κέντρων ειδικήςαγωγής στην προοπτική ένταξης τους στο δημόσιο.

Κάτω τα χέρια από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου.

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος – καρμανιόλα του ΙΚΑ που υποχρεώνει τους αναπήρους να πληρώνουνγια τα αναγκαία τεχνικά βοηθήματα και ορθοπεδικά είδη.
Ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού κέντρου, για την αποκλειστική έρευνα, παραγωγή, αλλάκαι απευθείας εισαγωγή των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων, τεχνητών μελών και ορθοπεδικών ειδών γιααναπήρους και δωρεάν διάθεση γι’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες & μέτρα ολόπλευρης στήριξης της οικογένειας πουμεγαλώνει ανάπηρο παιδί, της ανάπηρης γυναίκας, του νέου ζευγαριού.
Να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι παγωμένοι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις των ΑμεΑ, όπωςαυτοί για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του 2008 και 2009.
Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των ικανών προςεργασία αναπήρων με ευθύνη του κράτους. Να προσλαμβάνονται όλοι οι ικανοί προς εργασία νέοιανάπηροι με την αποφοίτηση τους από την εκπαίδευση.
Δημόσιο δίκτυο προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων για τους συναδέλφους –συναδέλφισσες βαριά αναπήρους, με εγγυημένα τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων σ’ αυτά,
αναπήρων και μη, και να είναι εγγυημένη 100% η απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων τους απότο κράτος. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με κέντρα – οργανώσεων μη «κερδοσκοπικού»!!χαρακτήρα – να απαιτούν να πληρώσουν τεράστια ποσά από τις οικογένειες των πολύ βαριά αναπήρων γιατην περίθαλψη του ανάπηρου μέλους τους.
Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας που θα οδηγήσουνσε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και κτύπημα των δικαιωμάτων εργαζόμενων& αναπήρων. Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στηνυγεία, την πρόνοια, στην ειδική αγωγή.
Δημόσια κέντρα, ανοικτής ή κλειστής μόνιμης ή προσωρινής στήριξης των βαριά αναπήρωνκαι των οικογενειών τους.
Καμία υποβάθμιση των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών επιτροπών και πλήρης στελέχωσήτους. Να έχουν όλα τα ΑμεΑ στα νησιά πρόσβαση χωρίς επιπλέον έξοδα. Να μην μεταφερθεί ηΠρωτοβάθμια στη Μυτιλήνη.
Ανθρώπινο περιβάλλον, με προσπελάσιμα πεζοδρόμια και υποδομές. Κανένα δημόσιο κτήριο χωρίςπρόσβαση.
Χορήγηση άτοκων δανείων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κινητικά αναπήρων.
Κρατική επιδότηση για επισκευές και προσαρμογές των σπιτιών μας.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 16 Νοέμβριος 2011 10:31)