ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ ΙΟΥΝΗΣ 20220
Αρχική Ανακοινώσεις Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ ΙΟΥΝΗΣ 20220

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ ΙΟΥΝΗΣ 20220

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, 210-5221411,

www.eskamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα γεγονότα στη κλινική «Ταξιάρχαι» το περασμένο Απρίλιο δείχνουν με τον πιο εμφανή τρόπο τις ευθύνες από τη πολιτική της υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της ενίσχυσης των ιδιωτικών δομών υγείας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος.

Στη κλινική εντοπίστηκαν 41 κρούσματα σε 20 ασθενείς αιμοκαθαιρόμενους και 21 σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Με αποτέλεσμα οι 13 νεφροπαθείς να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι την ημέρα που ολοκληρώθηκε το πόρισμα. Η εισαγγελία καλεί 5 στελέχη της κλινικής να καταθέσουν ως ύποπτοι για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβίαση των μέτρων πρόληψης για το κορονοϊό.

Βεβαίως, υπάρχουν τεράστιες ποινικές ευθύνες γι’ αυτό το έγκλημα που πρέπει να αποδοθούν στους υπεύθυνους με τη δέουσα αυστηρότητα. Όμως υπάρχουν και οι πολιτικές που είναι τεράστιες και επικίνδυνες και αφορούν τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων παλαιών και νέων. Ευθύνες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην υγεία, την ανταγωνιστικότητα που με σκοπό την αύξηση κερδών, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων. Για αυτή την εξασφάλιση των κερδών δε λαμβάνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας τόσο για τους ασθενείς-πελάτες όσο και για το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Άλλωστε όπως έλεγαν πολλοί μαγαζάτορες της υγείας στο προσωπικό του «μη φοράτε μάσκες γιατί τρομάζουν οι πελάτες και θα φύγουν». Είναι τέτοια η εξόφθαλμη στήριξη του Ιδιωτικού Τομέα στη περίπτωση των νεφροπαθών που σήμερα μερικές δεκάδες ιδιωτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόνο με νεφροπαθείς αφού έχουν εξασφαλισμένη τη πελατεία. Όπως άλλωστε είναι γνωστό κάθε νεφροπαθής τελικού σταδίου χρειάζεται αιμοκάθαρση. Πιο συγκεκριμένα, από τους 10.000 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς σε ΜΤΝ οι 7.500 κάνουν αιμοκάθαρση στις Ιδιωτικές Μονάδες, με λεφτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε πραγματοποιούνται τεστ για το κορονοιο σε αυτές τις δομές, και συγκεκριμένα στις ΜΤΝ ως μετρό πρόληψης. Ακόμα και σήμερα ο νεφροπαθής σε Μονάδα ιδιωτικής κλινικής που χρειαστεί να κάνει τεστ ή το πληρώνει από τη τσέπη του, γιατί δεν καλύπτεται από το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ ή πριν την αιμοκάθαρση πρέπει να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο για να το κάνει δωρεάν, παρόλο που οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου είναι στις πιο ευπαθείς ομάδες . Πρόβλημα δημιουργείται τώρα το καλοκαίρι διότι προκύπτει η ανάγκη μετακίνησης των νεφροπαθών -που είναι σε θέση να μετακινηθούν- σε άλλες ΜΤΝ για παραθεριστικούς λόγους καθώς ζητούνται από τους ασθενείς να κάνουν και να πληρώσουν 2 τεστ.

Παρά τα πολλά λόγια της κυβέρνησης, ελάχιστες προσλήψεις έγιναν στις Δημόσιες ΜΤΝ ενώ στις Ιδιωτικές οι ελλείψεις προσωπικού είναι περισσότερο τραγικές από ποτέ. Δόξα να έχει ο Γιαραμπής το κέρδος!!

Σε συνθήκες που ο κορονοϊός είναι εδώ, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ατομική ευθύνη για να ξορκίσει τη κρατική, για να μη πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των ΜΕΘ, εξασφάλισης της λειτουργίας των νοσοκομείων στο ενδεχόμενο νέου κύματος κρουσμάτων όχι μόνο στη λογική αντιμετώπισης του κορονοϊού αλλά και των άλλων περιστατικών και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων που παραμελήθηκαν αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα την επικίνδυνη χειροτέρευση της κατάστασης τους. Νοσοκομεία και γενικότερα σύστημα υγείας που αν δεν γίνουν πραγματικά μαζικές προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και πολλών χιλιάδων άλλων υγειονομικών, θα διαλυθούν, θα σμπαραλιαστούν κυριολεκτικά. Βεβαίως, αποφασιστικό βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι η επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, και λειτουργίας τους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους έξω από κέρδη όπου οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και όχι σαν πελάτες.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση επίταξη των Ιδιωτικών δομών Υγείας.
  • Άμεσες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΜΕΘ, στις ΜΤΝ και σε όλες τις δομές Υγείας και Πρόνοιας.
  • Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικών κτλ).
  • Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στις ΜΤΝ, στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, στους ασθενείς και το προσωπικό, αλλά και συνολικά στους χρόνια πάσχοντες, στις μονάδες και τα Ιδρύματα.
  • Άνοιγμα πολλών νέων κρεβατιών ΜΕΘ καθώς και σύγχρονων δημοσίων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού για τις ανάγκες των νεφροπαθών.
  • Μόνιμη ένταξη σε συγκεκριμένη ΜΤΝ όλων των ανασφάλιστων νεφροπαθών. Να σταματήσει το αίσχος της μεταφοράς τους από μονάδα σε μονάδα στις εφημερίες των νοσοκομείων.
  • Ειδικό σχέδιο με ευθύνη του κράτους για τις μεταμοσχεύσεις, που για να αποδώσει χρειάζεται ισχυρό ανεπτυγμένο και υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας. Με ανεπτυγμένα κρεβάτια ΜΕΘ ανάλογα με τις ανάγκες, πλήρως στελεχωμένα και καλό συντονισμό των ομάδων μεταμοσχεύσεων. Βεβαίως και ολοκληρωμένη ενημέρωση για την ανάγκη δωρεάς οργάνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Χρόνιοι πάσχοντες, μέλη των οικογενειών, εργαζόμενοι στις μονάδες και τα ιδρύματα έχουμε πείρα.

Ζήσαμε στο πετσί μας ότι κυνηγητό του κέρδους και προστασία της υγείας είναι σε αμείλικτο πόλεμο. Το ζούμε τόσα χρόνια με τη κατάσταση στο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Το βιώσαμε τώρα με τη πανδημία, με το κλείσιμο των νοσοκομείων που μετατράπηκαν σε κορονοϊού. Αλήθεια, θα γίνει καμία έρευνα ποτέ για το ποιες ήταν οι επιπτώσεις στις ζωές μας από αυτή την επιλογή;

Το είδαμε με το έγκλημα στη κλινική «Ταξιάρχαι». Το είδαμε με το μαζικό έγκλημα, τις εκατόμβες των νεκρών στα νοσοκομεία, στα ιδρύματα βαριά αναπήρων και τα γηροκομεία στις χώρες του πολιτισμού, του φωτός και του ονείρου. Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και αλλού. Μπαφιάσαμε από την έκφραση συμπάθειας προς τις ευπαθείς ομάδες από τους κυβερνώντες νυν και παλιότερους αλλά και από τους φιλάνθρωπους-μεγαλοεπιχειρηματίες με τα σόου των προσφορών προς το σύστημα Υγείας που για τα συμφέροντα τους ρημάχτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ως εδώ και μη παρέκει!!

Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια.

Στρατευόμαστε με τη ΣΕΑΑΝ με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τους μαχόμενους υγειονομικούς.

Το γόνατο που μας πατά πρέπει να τσακιστεί. Οργάνωση, αγώνας για την ανατροπή. Για να αναπνεύσουμε, για να ζήσουμε και θα ζήσουμε.

Η Γραμματεία ΧΠ της ΣΕΑΑΝ

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2020 05:31)