This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ε.Σ.Κ. ΑΜΕΑ
(συνδικαλιστές της Σ.Ε.Α.ΑΝ.).

Χαλκοκονδύλη 37, 2ος οροφος, τηλ: 2105221411
email: eskamea@otenet.gr

Δελτίο Τύπου

Χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν, με την έγκριση κατά πλειοψηφία του απολογισμού δράσης, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 10ου εκλογοαπολιστικού συνέδριου της ΕΣΑμεΑ. Τα κατά σ’ αυτό το συνέδριο καταμετρήθηκαν 7, τα υπερ όμως όπως και σε όλες τις ψηφοφορίες δεν μετρήθηκαν ποτέ.

Πάντως εκείνη την ώρα συνοδοί και ανάπηροι σύνεδροι μέσα στην αίθουσα ήταν το πολύ 80 ενώ οι νομιμοποιημένοι σύνεδροι, κατά την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ ήταν 686.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ-ΑΜΕΑ, καταψήφισαν, ασκώντας σκληρή κριτική στον απολογισμό δράσης του απερχόμενου γενικού συμβουλίου. Απο την πλευρά των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Προβλήματα και βάσανα που απουσίαζαν απο τα ενδιαφέροντα και τον απολογισμό δράσης της ΕΣΑμεΑ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας είπαν ότι ευτυχώς που η ΕΣΑμεΑ συνομίλησε «Θεσμικά»(!) σε εθνικό επίπεδο με όλες τις κυβερνήσεις αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα διάφορα Ευρωπαίκα Φόρουμ, την αμαρτωλή ευρωπαϊκή κοινωνική επιτροπή, τα όργανα της ΕΕ, και έτσι προστατεύθηκαν, υποτίθεται, οι ανάπηροι , τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Οι ανάπηροι που θα απολαύσουν πολλά περισσότερα, με τις "ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις", του Ταμείου Ανάκαμψης,που είναι λεφτά της ΕΕ, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κος Βαρδακαστάνης. Παίρνοντας τη "δουλειά", απο τον Μαργαρίτη Σχοινά, και τα άλλα στελέχη της Κομισιόν. Επιβεβαιώντας στην πράξη αυτό που έλεγε η διακήρυξη της ΕΣΚ ΑΜΕΑ, ότι οι ανάπηροι στα βάσανα τους, οι γονείς στο γολγοθά τους, και οι συνδικαλιστές της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ , στο κόσμο τους. Να χαίρονται ότι έχουν μια ισχυρή οικονομικά, και εύρωστη οργάνωση και ότι συνδιαλέγονται και αποφασίζουν πριν απο μας, για μας. Αυτά που συμφώνησαν είναι το πετσόκομα των επιδομάτων, των συντάξεων, των θεραπειών, το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων , των Ιδρυμάτων, κατ’ απαίτηση των επιχειρηματιών οπως εκφράστηκε από την Στρατηγική της Ε.Ε. «Αναπηρία 2021-30» και το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία. Υπερασπιζόμενος αυτή την πολιτική και ξεπερνώντας τον εαυτό του σε αντικομμουνισμό, ο ΓΓ του Γενικού Συμβουλίου Γ. Λυμβαίος, υποστήριξε ότι "τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν σε μια Σοβιετία".

Δεν πάνε χαμένες οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν , απο το κράτος και την ΕΕ οι ηγέτες της ΕΣΑμεΑ. Μια κουβέντα για την «Σοβιετία». Δεν θα μιλήσουμε για τις κοινωνικές έρευνες, το πως ο κόσμος αυτών των χωρών αναπολεί τα χρόνια του σοσιαλισμού, ούτε αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό, ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης, ότι αν μη τι άλλο σε αυτές τις χώρες, είχαν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κάτι όμως που αφορά άμεσα τους αναπήρους. Πριν 60 χρόνια,σ΄εκείνα τα επίπεδα που είχε φτάσει τότε η επιστήμη, όλα τα παιδιά μέχρι 3 χρονών, για να προληφθούν ασθένειες και αναπηρίες ή να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν, εξετάζονταν απο 12 διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες για παιδιά. Αν υπήρχε πρόβλημα, στηριζόταν ολόπλευρα η οικογένεια, και το παιδί εντασσόταν σε συγκεκριμένο τμήμα για να δεχθεί την ανάλογη επιστημονική φροντίδα, χωρίς καμία επιβάρυνση της οικογένειας. Με αυτά τα μέτρα ως προς τα παιδιά, αλλά και με πολλά άλλα ως προς τους εργαζόμενους αλλά και το λαό συνολικότερα, η «Σοβιετία» είχε το μικρότερο ποσοστό αναπήρων. Βέβαια, η διαστροφή του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ είχε φτάσει σε προηγούμενο συνέδριο, να χαρακτηρίζει ως ρατσιστική τη θέση της ΕΣΚΑΜΕΑ και της ΣΕΑΑΝ, επειδή ζήταγε μέτρα πρόληψης της αναπηρίας. Φαινεται πως επειδή κάποιοι ανάπηροι συνδικαλιστές έκαναν επικερδές σπορ την αναπηρία θα έπρεπε και οι υπόλοιποι ανάπηροι να το θεωρούν ως τέτοιο, ως ευλογία. Απαλάσσοντας έτσι απο την ευθύνη του κράτους και τους εργοδότες να παίρνουν μέτρα προστασίας του λαού και των εργαζομένων, απο τα ατυχήματα λχ στους χώρους δουλειάς. Εκεί που το θράσος ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν όταν η αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, χαρακτήρισε αναχρονιστική και εξοργιστική τη θέση της ΕΣΚΑΜΕΑ, ενάντια στο κλεισιμο των ιδρυμάτων. Ιδρύματα που «δεν θα πήγαινε το παιδί της» και πρέπει να κλείσουν. Πρώτα απ' ολα οι κυβερνήσεις που στηρίζει και η κυρια αντιπρόεδρος και η ΕΣΑμεΑ συνολικότερα, είναι υπευθυνες για την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ιδρύματα, λόγω της σχεδιασμένης απαξίωσης τους, με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις τραγικές ελλέιψεις προσωπικού και την έλλειψη επιστημονικών, εξειδικευμένων προγραμμάτων λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων και των προγραμμάτων τους. Όμως αυτή η κυρία και η ΕΣΑμεΑ, δεν είδαν και δεν άκουσαν τις τραγωδίες που βιώνουν ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες που μένουν σπίτια τους και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν , που οι οικογένειές τους μόνιμα ή προσωρινά αδυνατούν να τους στηρίξουν. Προβλήματα που αναδείχθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ, που τις έχουν για παράδειγμα οι ηγέτες της ΕΣΑμεΑ.

Όμως τα διάφορα Ιδιωτικά Κέντρα που έχουν οι επιχειρηματίες και οι διάφορες ΜΚΟ, οι κύριοι και οι κυρίες τις εσαμεα τα θεωρούν κέντρα ευγενικής προσφοράς.

Δεν είδαν και δεν άκουσαν όλοι αυτοί, για τις μελέτες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που δείχνουν, ότι στην χώρα του ονείρου και στις χώρες της ΕΕ, που πέθαιναν κατά δεκάδες χιλιάδες οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες εκεί που η θνητότητα ξεπέρασε κάθε όριο, ήταν στις αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, και μάλιστα σε χώρους που δεν υπήρχε συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Εκεί που υπήρχαν σωματεία κάτι μπόρεσαν και περιέσωσαν.

 

Διαδικασία παρωδία

Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία της ΕΣΑΜΕΑ, οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ανεξάρτητα το πως εκλέχθηκαν, είναι 686. Στους εκλεγμένους συνέδρους της ΕΣΚ-ΑΜΕΑ, δεν τους επετράπει ποτέ να ελέγξουν τα παραστατικά εκλογής των συνέδρων, όπως έχει το δικαιώμα κάθε σύνεδρος σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν τους δώθηκε ποτέ ούτε καν ο κατάλογος των συνέδρων, ενώ αρνήθηκαν ακόμα και την αντιπροσώπευση της παράταξης στο Προεδρείο και την Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Καταμέτρηση παρόντων δεν έγινε ποτέ. Επειδή είμαστε λίγοι στις ψηφοφορίες καταμετρούσαν μόνο τα κατά. Ο μεγαλύτερος αριθμός παρόντων που μετρήθηκε απο εμάς στην αίθουσα ήταν 200, ανάπηροι και συνοδοί. Στην πορεία των εργασιών πληροφορηθήκαμε ότι το συνέδριο είναι εξ αναβολής. Είχε προσκληθεί συνέδριο για τις 9-10 Σεπτέμβρη. Αλήθεια σε ποιό χώρο και με με ποιούς;;; Πάντως μια σειρά σύνεδροι , δεν είχαν λάβει πρόσκληση ούτε για το πρώτο (9-10/9), αλλά ούτε και γι αυτό που ξεκίνησε χθές. Πάντως τα γλυκανάλατα της ηγεσίας της ΕΣΑμεΑ για το δικαίωμα να ακούγονται όλες οι φωνές, εξατμίστηκαν με την άρνηση της να δεχθεί την απλή αναλογική σαν σύστημα εκλογής των οργάνων της ΕΣΑμεΑ και όλων των αναπηρικών οργανώσεων. Επιμένοντας σε αυτό το αντιδραστικό σύστημα του υπερπλειοψηφικού με ποσοστώσεις. Σύστημα που όπως λένε οι ανάπηροι, αν το είχε εφεύρει η χούντα θα είχε κάνει εκλογές. Για το πως θα ψηφίσει ο κόσμος σήμερα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών, είναι ενδεικτικό αυτό που είπε μια μάνα "φωνάχτε παιδιά όσο μπορείτε, όμως πολλοί θα ‘θέλαν να σας στηρίξουν, αλλά θα μας διώξουν τα παιδιά απο τα ιδρύματα, αν δεν ρίξουμε το σημαδεμένο ψηφοδέλτιο που θα μας δώσουν ή αν ο σύλλογός μας δεν τους στηρίξει , θα κόψουν την χρηματοδότηση των οικοτροφείων των παιδιών μας. Γιατί αυτοί καθορίζουν που θα πάνε τα κονδύλια''. Σε αυτή τη μάνα και σε αυτούς τους γονείς λέμε ότι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πρέπει να βρουν τη δύναμη και να συνταχτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, γιατί έτσι και αλλιώς τα περισσότερα κονδύλια θα κοπούν και οι ελπίδες που έχουν εναποθέσει στα νοσήλεια του ΕΟΠΥΥ, θα βρουν τραγική διάψευση, με την ιδιωτικοποίη της κοινωνικής ασφάλισης, με τους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς ασφαλιστικούς λογαρισμούς , την κατάρευση του ίδιου του ΕΟΠΥΥ.

Το δυνάμωμα της ΕΣΚΑΜΕΑ και της ΣΕΑΑΝ η μόνη διέξοδος.

Γι’ αυτά διαδήλωσαν οι γονείς και οι κηδεμόνες και οι αγωνιστές ανάπηροι σήμερα το πρωί μετά τις 9 π.μ. έξω από τον χώρο του συνέδριου στο ξενοδοχείο Novotel, στην Αθήνα.

Η γραμματεία.