This is a bridge
This bridge is very long
On the road again
This slideshow uses a JQuery script adapted from Pixedelic

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37, 2 ος όροφος πλατεία Βάθης. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

210-5221411www.eskamea.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., , www.goneisaamea.gr, info@goneisamea.gr ,

 Δελτίο Τύπου

Αθήνα 04/09/2023

Για την κινητοποίηση ΑμεΑ, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, στο Υπουργείο Υγείας και τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους.

«Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Η ζωή των παιδιών μας είμαι πολύτιμη», διαμηνύσαμε την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 έξω από το υπουργείο Υγείας.

Βασική μας απαίτηση στην κινητοποίηση ήταν να μην κόψουν καμία θεραπεία στα παιδιά, να ενισχυθεί αποφασιστικά και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας 

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει είχαμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τις 11 Ιούλη. Συνάντηση που δεν έγινε ποτέ, δίχως να λάβουμε κάποια απάντηση. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν ήταν πουθενά εν αντιθέσει με τους αστυνομικούς, που ήταν δεκάδες. Εν τέλει, έπειτα από την αποφασιστική μας στάση συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Μ. Θεμιστοκλέους.

Στην αρχή της συνάντησης, η αντιπροσωπεία με τεκμηριωμένο τρόπο κατέδειξε τις αποφάσεις και το μηχανισμό των περικοπών των θεραπειών στα παιδιά με αναπηρίες άλλα και στους χρόνια πάσχοντες.

Πιο συγκεκριμένα οι περικοπές αφορούν:

  • Τη μαζική απόρριψη των παραπεμπτικών των ειδικών για παιδιά με αυτισμό, για συνέχιση της ένταξης τους στο μεγάλο πακέτο θεραπειών του ΕΟΠΥΥ, εγκρίνοντας πολύ λιγότερες θεραπείες, αναγκάζοντας τους γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους (τουλάχιστον 400€/μήνα), τις αναγκαίες θεραπείες ή να κάνουν πλημμελή θεραπεία στα παιδιά τους,-αν δεν έχουν να πληρώσουν-, με δραματικές επιπτώσεις στην εξέλιξη τους, στη πορεία της ζωής τους.
  • Τη μείωση των θεραπειών των παιδιών με βαριές αναπηρίες, επειδή συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Λες και παύει η αναπηρία, λες και δε είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και μπορούν να εξελιχθούν αλλά και οι θεραπείες είναι αναγκαίες για να διατηρήσουν το επίπεδο δεξιοτήτων, λειτουργικότητας που έχουν κατακτήσει.
  • Τις δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά με την καθιέρωση από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης λογοθεραπειών μέσω Skype.

Επίσης, η αντιπροσωπεία κατήγγειλε την απόφαση για ένταξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στον ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας), του ΕΟΠΥΥ, που έχει σαν αποτέλεσμα την περικοπή κατά 50% των θεραπειών των παιδιών με αναπηρία και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και την επιβάρυνση των οικογενειών τους και των ίδιων των αναπήρων για την απόκτηση των αναγκαίων τεχνολογικών βοηθημάτων (αμαξίδια, τεχνητά μελή κλπ, καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ένα μικρό μέρος). Με ιδιαίτερη επιμονή και στοιχεία η αντιπροσωπεία, αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Υφυπουργού, ότι οι ανασφάλιστοι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες είναι πλήρως καλυμμένοι. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τη μη κάλυψη των ανασφάλιστων που δεν μπορούν να κάνουν τις θεραπείες στα παιδιά τους, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στο δημόσιο (έργο, λογο κλπ) και είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουν στο 100% το κόστος, επειδή το κράτος δεν τους καλύπτει. Ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να πάρουν για τα παιδιά τους σύγχρονα μέσα, όπως αντλία ρύθμισης ζαχάρου. Την ίδια στιγμή πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους όλο το κόστος για αμαξίδια, τεχνητά μέλη κλπ. Κατάσταση που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, την ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Υφυπουργός ύστερα από την τεκμηριωμένη στήριξη των αιτημάτων από πλευράς της αντιπροσωπείας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως κάποια πράγματα δεν τα ξέρει, όσον αφορά την κάλυψη από πλευράς του ΕΟΠΥΥ και για τους ανασφάλιστους και είπε πως θα απαντήσει μετά από συνεννόηση με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά, τα τμήματα που κλείνουν για παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, επέμενε να αμφισβητεί ως προς το κλείσιμο του διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ως προς το τμήμα ανοσοανεπάρκειας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ στην αρχή αμφισβητούσε τις καταγγελίες για συρρίκνωση και υποβάθμιση με κίνδυνο κλεισίματος του τμήματος, είπε θα επικοινωνήσει με τον Διοικητή του νοσοκομείου για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να δει αν χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις.

Τέλος ενημερώνοντας η αντιπροσωπεία για τη συνάντηση τους συγκεντρωμένους έξω από το Υπουργείο είπε τα παρακάτω:

  1. Ότι και αυτή η συνάντηση έγινε κάτω από την αποφασιστική στάση και επιμονή, παρά τις δυσκολίες, των συγκεντρωμένων και ιδιαίτερα των γονιών που μαζί με τα παιδιά τους παλεύαμε μαχητικά για τουλάχιστον 2 ώρες έξω από το Υπουργείο.
  2. Το ότι ο Υπουργός αμφισβητούσε το γεγονός ύπαρξης περικοπών και τις καταγγελίες μας σε σχέση με αυτά που βιώνουν οι ανασφάλιστοι, στη συνέχεια δεσμεύτηκε, αφού τα μελετήσει και με συνεννόηση με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ να μας απαντήσει ήταν και αυτό αποτέλεσμα της αγωνιστικής στάσης των συγκεντρωμένων, της μαχητικής πορείας των φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση αλλά και τη στήριξη των σωματείων και των οργανώσεων των μαχόμενων υγειονομικών, των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και των εκπαιδευτικών.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί μόνο με τον αγώνα έχει αποδειχθεί στην πράξη, στη ζωή ότι μπορούμε να αποτρέψουμε μέτρα, να αποσπάσουμε και σε αυτές τις συνθήκες κατακτήσεις. Γι αυτό είναι αναγκαίο, επειδή η επίθεση είναι γενικευμένη και σε όλες τις πλευρές της ζωής, να συμπαραταχθεί το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και με τον αγώνα των συνδικάτων των εργαζομένων, ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα, που οδηγούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δουλεία μέχρι τα 74, για 13 ώρες δουλειά την ημέρα.

Από την άποψη αυτή, η επιτυχία της μεγάλης σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7μμ είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος και φορείς γενικότερα του λαϊκού κινήματος και θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μέσω zoom.

Ένα σχόλιο, αισθανόμαστε την ανάγκη να σχολιάσουμε ξεχωριστά την επιχείρηση του Υφυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να δικαιολογήσει την απόφαση των θεραπειών εξ αποστάσεως και να το εμφανίσει σαν στοιχείο εξέλιξης και εκσυγχρονισμό με τις κατακτήσεις της τεχνολογίας και σαν στοιχειό ισότητας για κάποια παιδιά που ζουν σε μικρά νησιά και δεν μπορούν να έχουν δια ζώσης θεραπείες. Αναγκαίος εκσυγχρονισμός, που όπως είπε είναι με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου λογοθεραπευτών (;;), και τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ. Αντιφάσκοντας ο ίδιος με τον εαυτό του, αναγνωρίζοντας ως γιατρός, ότι η εξ αποστάσεως θεραπεία, δεν  μπορεί  να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης.

1ον Επιβάλλεται οι σύλλογοι των λογοθεραπευτών να πάρουν δημόσια θέση γι αυτήν την τοποθέτηση του Υπουργείου, πως είναι επιστημονικά αποδεκτό η εξ αποστάσεως λογοθεραπεία σε παιδιά με αυτισμό και ότι γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη τους.

2ον Αν ανησυχεί ο Υφυπουργός για την κάλυψη των αναγκών, των παιδιών στα μικρά νησιά γιατί δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης και χρησιμοποιεί το πρόβλημα τους (απομακρυσμένα) για να ισοπεδώσει το ήδη περιορισμένο επίπεδο κάλυψης των αναγκών του συνόλου των παιδιών με αναπηρία. Κάλπικο το ενδιαφέρον του Υφυπουργού για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών των μικρών νησιών και εκ του πονηρού το δίλλημα που θέλει να μας βάλει.

Μια είναι η απάντηση από μας.

Υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, Πρώιμης Διάγνωσης, Έγκαιρης παρέμβασης και Αποκατάστασης για όλα τα παιδία απ άκρη σε άκρη, σε όλη τη χώρα, σε νησιά και βουνά, σε πόλεις και χωριά.

Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ